Grej #grejtips #Guide #Rygsæk

Guide: Vælg den rigtige vandrerygsæk

Har du også svært ved at vælge den helt perfekte vandrerygsæk, så guider vi dig her til det bedste valg.

Share this: 
Spejder_rygsæk_guide

Guide: Sådan vælger du den perfekte vandrerygsæk

At vælge den rigtige vandrerygsæk kan være noget af en udfordring. Der findes nemlig et hav af modeller, som alle ligner hinanden, men adskiller sig ved detaljer i materialevalg, forarbejdning, bæreegenskaber, design og ikke mindst holdbarhed.

De fleste mennesker vil kunne bruge mange af disse rygsække, men til længere vandreture, som kræver en optimalt tilpasset og funktionel rygsæk, er udbuddet ikke nødvendigvis så stort. Valg af den rette rygsæk kræver derfor ofte et kompromis imellem komfort, egenskaber og pris, samt at du nøje overvejer til hvilken brug, du vil benytte rygsækken.

Skal du ofte have plads til mad, telt, sovepose og alt, hvad der hører til en vandretur, er de store rygsække med avancerede bæresystemer den helt rigtige kategori.

Princippet, som stort set alle producenter af rygsække arbejder ud fra, er at lede vægten ned i hoftebæltet, så læsset bæres på bækkenet, hvorved ryggen aflastes, og du kan klare flere timers vandring. Ved for meget vægt på skuldrene, vil de mindre muskler i ryggen belastes i en grad, der hurtigt kan resultere i en dårlig oplevelse - og i værste fald en rygskade.

Materiale

Vandrerygsække produceres ofte af en række sammensatte materialer i forskellige tykkelser og vævninger. Specialudviklede polyester- og nylonmaterialer har vidt forskellige egenskaber og er valgt under hensyn til modellens funktion, pris og æstetik. Normalt vil nylon dog være en smule mere slidstærkt end tilsvarende polyestermaterialer.

Mht. vandtæthed vil flertallet af rygsække være produceret med et kraftigt vandafvisende overflademateriale, men ikke være 100% vandtætte. For at sikre rygsækkens indhold ved kraftig længerevarende regn kan det anbefales at pakke tøj, sovepose osv. i vandtætte poser. Det er også muligt at købe et separat regnovertræk til rygsækken, hvis dette ikke medfølger.   

Størrelse

For de fleste rygsække gælder, at størrelsen er angivet i litermål. Dog findes der ikke en standardiseret målemetode, hvilket betyder at en 45 liters rygsæk godt kan modsvare en 55 liters i en anden model. Derfor er det vigtigt at lave dit eget skøn af krævet størrelse ud fra, hvad den skal kunne rumme. En standard vandrerygsæk vil ligge på et litermål mellem 45 og 90.

Spejder med oppakning

Bæresystem

Et bæresystems funktion er at ventilere, give støtte og aflaste bæreren. Idet bæreegenskaberne er altafgørende for din rygs fremtidige ve og vel, bør du derfor prøve rygsækken med den vægt, du forventer at bære. Så kan du bedre vurdere, om tilpasningen kan blive helt optimal for netop din ryg.

Det kan også anbefales at tage rygsækken på og gå en tur i terrænet eller op og ned ad trapper, da du vil bevæge dig anderledes i terrænet end på et fladt gulv. I nogle outdoor-butikker har de indrettet særlige kuperede vandrestier, hvor du kan afprøve rygsækken.

Hoftebæltet skal sidde tæt til øverste del af hoftebenet, hvorpå vægten skal lægge. Sørg for, at minimum halvdelen af bæltet altid vil hvile på hoften. De to formede hoftevinger er udstyret med flere lag af forskelligt skum for at tilgodese dels de vægtaflastende egenskaber og komfort. Som regel bør du ikke bære mere end 1/3 af din egen vægt - og derudover forsøge at lægge 2/3 af denne vægt på hoften.

Det er vigtigt, at skulderstropperne er velpolstrede og ergonomisk korrekt skåret, så aflastningen og komforten er maksimal. Remmene bør følge skulderen rundt, og topstrammeren skal have en vinkel på mellem 10 og 45 grader mod toppen af rygsækken afhængigt af bæresystemet.


Specielle modeller er konstrueret til den kvindelige anatomi og vil i højere grad være særligt egnede for mindre og spinkle piger ved at have en kortere ryg og være smallere mellem skulderremmene. Hvis du er dreng og spinkel af bygning, kan du derfor muligvis være bedst stillet med en rygsæk designet til det modsatte køn.

Vurder, inden du vælger rygsæk, dine behov ud fra følgende hovedpunkter:

  • Størrelse - hvad rygsækken skal kunne rumme.
  • Indretning - rygsækkens funktionalitet og alsidighed - forestil dig, hvordan du vil pakke tingene, som du forventer at medbringe.
  • Bæresystem - hårdhed, svedtransport, mm.
  • Justeringsmuligheder - vigtigt for tilpasning af alle rygsække.
  • Muligheder for at spænde ting uden på rygsækken.
  • Materialerne som rygsækken er lavet af. Syninger (1, 2 eller 3 dobbelte) og lynlåse.
  • HUSK: Rygsækken skal ikke gås til - men bæreren skal måske...

Check også...