Spørgsmål og svar

Her kan du få svar på de fleste spørgsmål

Hvad laver man som spejder?

Til spejder er vi ude i naturen, hvor vi bliver gode til at samarbejde, og vi udfordrer os selv og hinanden på ture, spejderløb og lejre. Vi lærer ved selv at finde løsningen på udfordringer og opgaver sammen med vores spejderkammerater frem for, at de voksne fortæller præcis, hvordan det skal gøres. Derudover tager vi spejdermærker, leger lege og lærer at klare os selv i naturen og derhjemme.

Hvis du er i tvivl, om spejder er noget for dig, så tilbyder de fleste spejdergrupper "prøvespejd". Her kan du prøve spejder af, før du melder dig ind som medlem.
  
Læs mere om aldersgrupper og aktiviteter

Hvor gammel skal man være for at blive spejder?

Hvornår du kan starte som spejder afhænger af den lokale spejdergruppe. I mange spejdergrupper kan du starte allerede som 3-årig, og det vil i de fleste spejdergrupper være muligt at begynde til spejder som 6-årig – altså fra omkring 0. klasse.

Du kan selvfølgelig også starte som spejder langt senere. Nogle unge starter f.eks. til spejder som fx. 13-årige.

Find din lokale spejdergruppe på kortet.

Du kan læse mere om, hvad man laver til spejder under "Aldersgrupper".

Hvor ofte er man til spejder?

Til spejder er der som regel ugentlige spejdermøder, men det kan variere fra spejdergruppe til spejdergruppe. Derudover er der indimellem weekendture og en årlig sommerlejr eller sommertur, hvor spejderne kan prøve kræfter med udfordringer og aktiviteter, der ligger ud over det sædvanlige.

Ældre spejdere (11+år) har også mulighed for at komme på kursus og afprøve spejder- og samarbejdsfærdigheder sammen med andre spejdere fra hele landet. Der er også adventureløb, hvor de ældste spejdere udfordres på den vildeste måde i diverse konkurrencer.

Hvad koster det at gå til spejder?

Det er den enkelte spejdergruppe, der fastsætter kontingentet. Prisen varierer derfor fra gruppe til gruppe og somme tider også afhængigt af aldersgruppe.

Ud over kontingentet er der betaling for ture, lejre og andre ekstraordinære aktiviteter. Spejderlederne er frivillige, så du kan være sikker på, at de penge, det koster at gå til spejder, går til at skabe nogle fede aktiviteter og give børnene et væld af gode oplevelser i et stærkt fællesskab.

Hvor kan jeg gå til spejder?

På forsiden kan du finde et kort over alle spejdergrupper i Det Danske Spejderkorps.
Klik på den enkelte gruppe for at finde deres specifikke kontaktoplysninger og adressen på deres spejderhytte.

Hvilket tøj og udstyr skal man bruge til spejder?

Som spejder er du meget udenfor, og derfor er det vigtigt, at du er godt klædt på efter vejret – om det er høj sol eller regn og slud. Det er en god idé at have tøj på, der kan tåle at blive beskidt. Læs gode råd om at være godt klædt på til spejder her.
Til de ugentlige spejdermøder har de flestespejdergrupper spejderuniform og tørklæde på.

Når du skal købe spejdergrej, kan du få det hele i Spejder Sport. Spejder Sport er 100% ejet af de 37.000 medlemmer af Det Danske Spejderkorps, og alt overskud går derfor til arbejdet med børn og unge.

Som spejder får du 10% rabat på alt ikke-nedsat grej i Spejder Sport, og derudover afholdes der Spejdernes Dag flere gange årligt med ekstra gode rabatter.

Find dit spejdergrej i Spejder Sport.

Hvor kan jeg købe en spejderuniform og andet spejderudstyr?

Du får som spejder i Det Danske Spejderkorps 10% rabat i Spejder Sport. Du kan købe spejderuniformer, tørklæder, dolke m.m. samt en masse forskelligt friluftstøj og udstyr i vores friluftskæde Spejder Sport.

Spejder Sport er ejet af Det Danske Spejderkorps, og alt overskud går derfor til de mange tusinder af spejdere i vores korps.

Find dit udstyr i Spejder Sport.

Hvad forventes der af mig som spejderforælder?

Alle spejdergrupper er udelukkende drevet af frivillige kræfter. Det vil sige, at alle spejderledere ikke får penge for hver uge at lave fede spejderaktiviteter for spejderbørnene. I mange spejdergrupper betyder det, at forældre har en afgørende rolle i at hjælpe til med kørsel, arrangementer, ture og rengøring af hytten. Derfor skal du som spejderforælder være klar på at give en hånd med en gang imellem i dit barns spejderhytte.

Skal man være kristen eller religiøs for at være spejder?

Nej, det skal man ikke. Det Danske Spejderkorps er ikke tilknyttet nogen form for religion eller tro. Vi vil naturligvis gerne have, at børn og unge tager stilling til de store spørgsmål i livet, men det behøver nødvendigvis ikke at rumme et religiøst element. Men det kan f.eks.være, når vi undres over universets uendelighed på en stjernekiggertur.

Der findes også spejdere i Danmark, hvis arbejde bygger på et mere religiøst grundlag, det gælder f.eks. KFUM-Spejderne i Danmark, De Grønne Pigespejdere og Danske Baptisters Spejderkorps, som vi ofte holder arrangementer med og mødes med på store lejre.

Kan man blive spejder som voksen?

Som voksen er der rig mulighed for at opleve spejdernes fællesskab, friluftsliv og udfordringer. Og du behøver hverken have det sorte bælte i friluftsliv eller være ekspert i aktiviteter for børn og unge for at være leder i den lokale spejdergruppe.

Læs mere om, hvordan du kan blive spejderleder her.

Lyder det for godt til at være sandt?

Det passer! Bliv en del af eventyret. På din lokale spejdergruppes hjemmeside kan du læse mere om, hvilke aldersgrupper de har, hvornår de mødes og meget mere.

Find spejdergruppe