Viden om #Viden om #Radioaktivitet #Vidste du

Vidste du at: Om radioaktivitet

Læs med og bliv lidt klogere på radioaktivitet.

Share this: 
By: wikipedia
  1. Man kan udregne mumiers alder ved hjælp af radioaktivitet. Alle mennesker indeholder radioaktivt stof. Når vi dør, forsvinder dette stof langsomt fra kroppen. Man har faktisk regnet ud, at det tager 5760 år, at halvere indholdet at radioaktivt stof i en menneske krop. Denne viden kan man bruge til at udregne alderen på fx mumier, ved at måle hvor meget af det radioaktive stof, der er forsvundet.
  2. Alfastråling er både den mest og mindst farlige form for stråling for mennesker. Bliver du udsat for alfastråling udefra, er den mindst farlig, da din hud kan stoppe strålingen. Får du derimod strålingen ind i kroppen fx via mad elle luft,  er det den mest farlige form for stråling, da den kan producere flest ioner, som ødelægger din krop.
    By: wikipedia
  3. Mennesket har altid været vild med ting, der lyser i mørke. Derfor brugte man før 1960’erne det radioaktive stof radium til at gøre ting selvlysende. Man brugte det fx på ure, hvor man gjorde viserne selvlysende, så man kunne aflæse tiden i mørke.
  4. Man bruger radioaktiv stråling i kampen mod kræft. Kræftceller er ikke særligt gode til at reparere sig selv. Ved at kunne regulere den radioaktive stråling direkte på kræftknuden, kan man bombardere kræften indtil den dør af udmattelse.
  5. Der findes radioaktiv stråling overalt. Både i hjemme i din stue og i skoven. Men bare rolig, mængden er stråling er så lille, at det ikke er skadeligt for dig.

 

Check også...