Spejderskader
Du oplever dem helt sikkert, når du crosser rundt i landet på løb og lejre. Lær dine spejderskader at kende, og hvordan du helbreder dem, så du er bedre forberedt!

Forstuvninger
Køl området ned, læg en forbinding, løft leddet op over hjerteniveau og hold det i ro. Brug den såkaldte RICE-behandling – Rest-Ice-Compression-Elevation. Hvis smerterne ikke fortager sig i løbet af 48 timer, eller hvis leddet hæver voldsomt op, bør du søge læge.
Overanstrengte led
Når leddene bliver overanstrengte, er det oftest, fordi senerne bliver midlertidigt slidte, og der opstår betændelsestilstande i dem. Hvis du kun mangler et par kilomenter, før du er hjemme, kan du lægge et støttebånd på leddet af sportstape eller elastikbind.
Frostskader
Der findes to slags frostskader:
- Den ovefladiske, hvor udsatte områder (såsom fingre, tæer, ører og kinder) bliver helt hvidlig-gullige, men stadigt bløde at røre ved. Huskereglen for overfladiske frostskader er ”hud mod hud”, hvilket vil sige, at du skal varme de udsatte områder op med kropdsvarme
- Hvis huden på det frostrame område er hårdt og træagtigt, er det en dyb frostskade, og du skal finde det nærmeste sygehus.
Ømme muskler
Efter en hejk eller et løb er det normalt at have kamp-ondt i benene. Det skyldes ophobning af mælkesyrer i musklerne og er heldigvis ufarligt. Det hjælper at strække musklerne ud, for det øger blodgennemstrømningen, og det ”skyller” mælkesyren ud. Hvis du er sej, løber du en tur på et par kilometer, det skyller også benene rene.
Flækkede negle
Denne skade kan ikke undgås som spejder. Og er de først flækket, så flækker du utvivlsomt neglene, hver gang du hiver hænderne op af lommerne. Sørg for at klippe resten af den flækkede negl helt af, og bud ellers smerterne i dig.