Solens elektriske udladninger
Oppe nordpå kan man om natten se noget, der hedder Nordlys, på himlen. Det er vanvittigt flot, men man skal være ihærdig for at få det at se.

Nordlys kan være grønt, blåt og rødt og skyldes faktisk elektriske udladninger fra solen, der rammer jordens magnetfelt og får himlen til at lyse op. Lidt ligesom når du sætter strøm til en julekæde.
Hvis du er heldig kan du på særlige dage se nordlys i Danmark. Ellers skal du til Grønland eller, som fotografen til dette artikelbillede, til Sverige.
Faktisk ville det være mere korrekt at kalde det for Polarlys, da det også kan forekomme på Sydpolen, hvor man kalder det sydlys (latin aurora australis).
Begge fænomener kan ses, når solvinden er kraftigere end normalt med storeelektriske udladninger, der slynger elektrisk ladede partikler mod jorden.
Partiklerne afbøjes af jordens magnetfelt og spiralerer frem og tilbage mellem jordens magnetiske syd- og nordpol. Med tiden taber de energi bl.a. ved at anslå atmosfærens atomer. Når atmosfærens atomer afgiver energien igen ved emissionudsender de stråling, bl.a. i form af synligt lys.
Volia! Så er der lys på himlen.