Viden om #Stik #Bi

Når bier stikker

Hvorfor stikker bier? Og hvorfor gør de det egentlig, når de dør af det? Bliv lidt klogere på bien og dens stik her.

Share this: 
By: wikipedia

Hvad sker der, når bier stikker?

Når bier stikker, dør de, modsat hvepsen, som kan stikke igen og igen. Grunden til at bien dør efter et stik er, at brodden har meget kraftige modhager. Disse modhager betyder, at bien ikke kan trække brodden ud igen, når først den har stukket. Prøver bien at flyve væk, brækker brodden og noget af bagkroppen af bien. Skaderne ved stikket er alt for store til, at bien kan overleve.

Super smart brod

Brodden er dog rimelig smart udviklet, set fra biens side. Brodden kan nemlig blive ved med at pumpe gift ud, selvom bien er død. Hos nogle bier udsender brodden også helt specielle dufte som tiltrækker andre bier, som også begynder at angribe og stikke offeret tæt på det første stik.

Hvorfor stikke, når man dør af det?

Biernes stik fungerer som et forsvar. Biernes samtidige angreb, kan stamme fra gamle dage, hvor det har fungeret som et forsvar mod andre dyr, som ville have fat i biernes honning. Bien lever udelukkende for dronningebien og tænker derfor ikke over, at den dør ved at stikke. Tanken om at sikre boet og bidronningens overlevelse er nemlig vigtigere for bien end livet.

Check også...