Viden om #fysik #mad #pop!

Hvorfor popper popcorn?

Har du også altid undret dig over, hvordan popcorn bliver til? Vil du også gerne vide, hvor popcorn stammer fra? Så læs med og bliv popcorns-ekspert på 5 min.

Share this: 

Der findes mange forskellige majstyper, men lige præcis den slags, man bruger til popcorn, indeholder ca. 15 procent vand.

Det er vandet, der gør, at popcornene er i stand til at poppe. Når majsenes kerne bliver opvarmet, vil vandet på et tidspunkt komme op på hundrede grader, hvilket vil sige, at det koger. Til sidst vil majsene eksplodere og faktisk vende vrangen ud på sig selv på grund af trykket, der opstår fra vandet. Så der er ikke tale om et ydre tryk, men altså et indre tryk.

Trykket er skyld i, at vi kan sidde og nyde de velkendte sprøde popcorn. Men man vil næsten altid opleve, at der ligger nogle kerner tilbage, der ikke er poppet. Det skyldes, at de har været beskadiget, så der har altså været hul i skallen, og derved er dampen sivet ud af majskernerne.

Rundt om bålet

Der findes mange forskellige måder at lave popcorn på, men nu da mikrobølgeovnen er opfundet, er det ikke nødvendigt at poppe majskernerne i gryden sammen med olie mere. Men hvad skal man med en mikrobølgeovn, når man er spejder?

Det bedste er jo at sidde rundt om bålet med sine spejderkammerater og få lov til at poppe majsene selv. Det er, hvad man kalder for luftpopning, hvor kernerne varmes op med varm luft. Uanset metoden skal de poppede majs tilsættes olie og salt, for popcorn har ikke meget smag i sig selv.

En indiansk opfindelse

Man ved med sikkerhed, at poppede majskerner var kendt i Sydamerika for flere tusind år siden, og man er temmelig sikker på, at de første popcorn poppede i Mexico omkring år 3600 før Jesu fødsel.

Den oprindelige måde til at få majskornene til at poppe var at opvarme sand ved hjælp af ild og herefter stege majskornene, når sandet var brændende varmt.

Da folk fra Europa kom til med deres store skibe og begyndte at slå sig ned i Amerika, var popcorn populære over hele kontinentet. Stort set alle indianerstammer spiste popcorn. De nye indbyggere overtog hurtigt lysten til at spise popcorn.

Vidste du?

Indianerne brugte popcorn som velkomstgave, når de modtog gæster. Det siges, at Columbus blev hilst velkommen med popcorn.

Helt frem til 2. verdenskrig var popcorn stort set ukendt uden for USA. Under 2. verdenskrig blev en stor del af de amerikanske sukkerrationer sendt til de amerikanske tropper i andre lande. Det betød, at man ikke havde store muligheder for at producere slik og andre søde sager i USA. Så hvis man var sulten for sjov, måtte man altså spise popcorn!

Check også...