Viden om #lyn #torden #natur

Hvorfor lyner det?

Det kan gå vildt for sig og være ret uhyggeligt, når naturen sender sine tordenskyer ind over land. Men hvad sker der egentlig, når det lyner?

Share this: 
Lightning Lightning By: 2006 Nevit Dilmen, http://start.at/nevit

Det kan være, du har prøvet at få et lille stød ved at røre ved et gelænder eller en vandhane, lige efter du har gået på et tæppe. Når det sker, kommer der faktisk også et lyn.

Det er bare et meget lille et - så lille at man bare kalder det en gnist. Når sådan nogle gnister bliver kæmpestore, kaldes de for lyn, og så er det, at de kan lyse hele himlen op med et kæmpe brag.

Verdens kraftigste lommelygte

Lyn opstår, når der er stor forskel på den elektriske spænding mellem en sky og jorden. Det er ligesom et batteri, der har et plus og et minus.

Når man sætter et batteri i sin lommelygte lyser den, fordi der løber en masse strøm fra plusenden af batteriet til minusenden. Så bliver lommelygten ved med at lyse, indtil der ikke er mere strøm. Når der ikke er mere strøm, er det fordi, alt det ekstra strøm, der var i batteriets plus, er løbet over til minus, så der ikke længere er forskel på de to ender af batteriet. Det er det samme, der sker med lyn.

Der løber en masse strøm fra plus til minus, indtil der ikke er forskel på plus og minus mere. For det meste er det jorden, der er plus, og en sky, der er minus. Normalt kan der ikke løbe nogen strøm mellem dem, fordi der er en masse luft i vejen. Men hvis plus og minus bliver kraftige nok, bliver der så meget forskel på spændingen imellem dem, at der springer en gnist.

På den korte tid et lyn varer, bliver al strømmen brugt - ligesom hvis alt din lommelygtes lys blev samlet på et sekund. Det er det, der er et lyn.

Når det buldrer

Sammen med et godt lyn hører den dybe rumlende torden, men hvorfor buldrer og brager lyn egentlig? Jo altså, når lynet slår ned, bliver al den luft, lynet løber igennem, varmet op. Varm luft fylder rigtig meget mere end kold luft, så når lynet slår ned, udvider luften sig - man kan sige, den eksploderer.

Når noget eksploderer, larmer det for det meste rigtig meget, og det gør et lyn jo også. Så braget fra et lyn er i virkeligheden luft, der eksploderer.

Superlyn

Ud over de lyn, du kan se i tordenvejr, findes der nogle kæmpestore lyn, der starter i 50 kilometers højde og skyder opad. Nogle af superlynene er 50 km fra top til bund og kan blive lige så brede. Det er et lyn, der næsten fylder lige så meget som Fyn!

Hvor langt væk er lynet?

Du kan nemt finde ud af, hvor langt væk et tordenvejr er. Braget fra et tordenvejr bevæger sig nemlig ca. 1 km på 3 sekunder. Så hvis du ser et lyn, kan du tælle sekunderne for at finde ud af, hvor langt væk lynet var. Hvis der går 3 sekunder, var lynet kun 1 km væk, men hvis der går 12 sekunder, var lynet 4 km væk.3 tips:

Sådan gør du når det tordner

Chancen for at blive ramt af et lyn er meget lille, men du kan selv gøre noget for at være helt sikker på ikke at blive ramt:

1. Lyn slår ned i høje ting, så lad være med at stå under et træ eller ved siden af en telefonmast.

2. Hvis du står på en mark eller et andet åbent område, så bevæg dig væk - ellers er det dig, der er den højeste ting i nærheden, og lynet kan slå ned i dig.

3. Hvis du skal være helt i sikkerhed for tordenvejret, så gå indenfor eller sæt dig ind i en bil - her kan lynet ikke ramme dig.

Check også...