Viden om #Is #Glat #Forsøg

Hvorfor er is glat?

Lær mere om, hvorfor is er glat, og lav dit helt eget forsøg med is.

Share this: 
Glat is By: iStock

Hvorfor er is glat?

Det er nok ikke den store hemmelighed, at is, som vi kender det, kan være ret glat. Ellers ville det hurtigt blive rigtig kedeligt at stå på skøjter eller løbe på ski. Men hvorfor er is egentlig glat?

Grunden til, at is er glat, er ikke noget, man kan se med det blotte øje. Alligevel er det, der gør is glat, et stof vi kender rigtig godt til i forvejen. Is er glat på grund af vand. Overfladen af is vil nemlig ofte være dækket af et tyndt lag vand, og det er dette lag af vand, der virker som smørelse mellem din skøjte og isen.

Du kan se det, som det samme der sker, når man smører en presenning ind i sæbe for at lave en glidebane. Presenningen i sig selv er ikke spor glat, men med et tyndt lag sæbe på, bliver den pludselig den perfekte glidebane.

Grunden til, at der er et tyndt lag vand på ydersiden af is er, at de yderste molekyler i isen ikke er tæt nok på hinanden til at kunne sætte sig sammen som is. Hvis det bliver rigtig koldt forsvinder laget af vand på ydersiden af isen, og så er det ikke længere spor glat.

På en ekspedition på Antarktis fandt forskerene ud af, at de ikke længere kunne stå på ski ved -46°C, fordi sneen var ligesom sand. Det var ikke spor glat.

PRØV DET SELV:

Du kan selv teste, om det passer. Det eneste du skal bruge er to isterninger. Hvis du sætter de to isterninger op mod hinanden i et par sekunder, vil du opdage, at de er groet sammen. Det gør de, fordi de yderste molekyler på isterningerne lige pludselig har fundet nogle andre molekyler, de kan danne is sammen med.

Check også...