Viden om #natur #biologi #skov

Hvorfor bliver blade brune?

Har du også tit gået en tur i skoven og undret dig over, hvorfor bladene mister deres farve til efteråret? Fortvivl ej - her får du svaret.

Share this: 

Træernes blade skifter farve om efteråret på grund af kemiske forandringer i bladene.

Træet suger næringsstoffer ud af bladene for at gemme dem til vinteren i rødder og stamme.

Det får bladene til at holde op med at producere klorofyl - det grønne stof, der får bladene til at opfange sollys. Når næringsstofferne i bladene forsvinder, opløses det sidste klorofyl. Så opstår der andre stoffer, der ligeledes kan optage solens stråler. For eksempel indeholder gule og orange blade det samme stof, der giver gulerødder deres lyse orange farve.

Røde og lilla blade har derimod alle et andet farvestof - det samme som giver farve til radiser og roser!

Røde blade, når det er koldt

Hvilken farve bladene får, er mest arveligt fra træ til træ, men vejrforholdene spiller også en stor rolle.

Den røde farve dannes kun, når det bliver køligt - især når temperaturen ligger mellem 0 og 10 grader. Dog holder farven ikke længe. Når efteråret bliver til vinter, får kulden bladenes stilke til at løsne sig.

Til sidst hænger bladet kun i de små rør, der engang bragte vand og næring til bladet. På dette tidspunkt får selv det mindste vindstød bladet til at falde af grenen og hvirvle ned mod jorden. De røde og gule farver giver herefter bladene farve et par dage endnu, men også de bliver hurtigt opløst, og bladet falmer og bliver tørt og brunt.

Check også...