Viden om #Farveblind #Øjet

Er du farveblind?

Bliv klogere på, hvorfor nogle folk er farveblinde, og hvad der egentlig sker i øjet, hvis du er farveblind.

Share this: 
By: wikipedia

Bliv klogere på farveblindhed

Inde i øjet på din nethinde, sidder der to typer sanseceller, som kaldes torne og tapper. Det er dem, der sørger for, at du kan se. Tornene i dit øje er rigtig gode til at se detaljer og opfatter alt i sort og hvidt. Tapperne er dem, som holder styr på farverne.

Indeni tapperne er der lysfølsomme stoffer, som opfanger grundfarverne grøn, rød og violet, og blander dem til alle de farver, der findes. Hvis du er farveblind, er der fejl på en eller måske flere af tapperne, som skaber forstyrrelser i dit farvesyn. Hvis du er total farveblind, kan du kun se grålige nuancer, men det er meget få mennesker, der har den sygdom.

De fleste farveblinde mennesker er rød-grøn farveblinde. De betyder, at de ikke kan skelne mellem rød og grøn, og forveksler derfor de to farver med hinanden. Det er flest mænd, som er farveblinde. 8% af alle mænd i verden er farveblinde, og det er kun 0.5% af kvinderne, som er farveblinde.

Kan man arve farblindhed?

Farveblindhed kan arves fra dine forældre. Fejlen i tappernes lysfølsomme stoffer sidder nemlig fast på X-kromosomet. Kvinder har to X-kromosomer, og mænd har kun et. Hvis mandens X-kromosom har en fejl i øjets tapper, bliver han farveblind. Kvinder skal have to X-kromosomer med fejl, for at de bliver farveblinde og har derfor meget mindre risiko for det.

Hvilket tal ser du på billedet? Hvis du ikke er farveblind, burde du kunne se et stort 12-tal.

Vil du lære mere om øjet, burde du tjekke Track #11 ud, hvor der bliver nørdet med øjne og pandelygter.

Check også...