Viden om #Vilde dyr #Dolkhale #dyr

Bliv klogere på dolkhalen

Kender du dolkhalen? Dolkhalen er et af verdens ældste dyr, og så er den bare lige lidt vildere end andre dyr. Læs her hvorfor.

Share this: 
By: Archaeodontosaurus

For det første har dolkhalen næsten ikke ændret sit udseende i mere end 400 millioner. Den er altså meget ældre end dinosaurerne, som kun er 230 millioner år gamle, og har derudover været så perfekt fra start af, at den ikke har været nødt til at udvikle sig i takt med verden. Den må altså nogle rimelig hardcore survival-skills.

Jager med 10 øjne

Men dolkhalen er også sej, fordi den har 10 øjne. 2 af øjnene sidder på hver sin side af skjoldet, og resten af øjnene sidder spredt ud over skjoldet, halen og på undersiden af kroppen. De 8 øjne kan ikke se ligesom vores øjne, men opfanger kun lys og mørke og ultravioletlys. Dolkhalen bruger de mange øjne, når den sniger sig over havbunden på jagt efter muslinger, små krebsdyr, orme, alger og andre lækkerier.

Krabbe eller edderkop?

Når man kigger på Dolkhalen, ligner den måske mest af alt en krabbe. Men hvis man vender dolkhalen om, kan man faktisk se, at den har leddelte ben ligesom edderkopper og skorpioner, som den er beslægtede med. Dolkhalens skjold kan blive helt op til 35 cm bredt, men det er hunnerne som bliver de allerstørste.

Blåt blod i årene

Dolkhalen har ikke almindeligt rødt blod ligesom de fleste dyr, den har nemlig blåt blod i årene. Faktisk er blodet så sejt, at man bruger det i medicinalindustrien til til at finde giftstoffer fra medicin i mennesker. Der findes fire forskellige arter af dolkhaler i dag. Tre af arter lever i asien og den sidste lever ved østkysten i Nordamerikas.

 

 

Check også...