Viden om #Navigation #Historie

Bliv den vildeste viking til at navigere!

I dag kan du bruge alle mulige seje tekniske hjælpemidler, når du skal finde vej.Her bliver du klog på, hvad der er sket med navigationen fra det første kort til den nyeste GPS-satellit.

Share this: 
Spejder_viking

Et af de første navigationsværktøjer, man fandt på, var kortet. Det er omkring 14.000 år siden, at nogen fandt på at tegne et kort. Men havde du siddet med kortet i dag, havde du ikke haft meget glæde af det. Det er nemlig ikke andet end en samling prikker på en klippevæg i Frankrig. Prikkerne kortlægger en del af nattehimlen og forestiller altså stjerner. Ud over det kort er der blevet lavet kort på rigtig mange forskellige måder, for der gik lang tid, før nogen fandt på at lave et kort som forestiller jorden set oppe fra.

Et kort, der ikke ligner virkeligheden, kan sagtens være et godt kort. Det kommer an på, hvad man skal bruge kortet til. Tænk på DSB’s kort over Danmark. Kortet er ikke præcist, men det giver dig de informationer, du skal bruge.

Spejder_kompas

Fun fact:
Længe før nogen fandt på at bruge kompasset til navigation, havde man i Kina anvendt kompaslignende instrumenter. Her havde man bare brugt dem til spådomme og ”feng shui”.

Radionavigation

Radionavigation opstod lige før Første Verdenskrig.  De første systemer virkede lidt ligesom, når man pejler med et kompas. Med et specielt instrument kunne du pejle en retning til en radiosender og derved finde ud af, hvor du selv befandt dig. Efter Første Verdenskrig dukkede der et hav af forskellige navigationsmetoder op, der alle virkede ved hjælp af radiobølger. En anden metode var selv at udsende et kraftigt radiosignal som en puls. Når signalet ramte noget, ville noget af det blive reflekteret og komme tilbage til sendere - ligesom et ekko, der kommer tilbage til dig, hvis du råber.

Satellitnavigation

Lidt ligesom radionavigation virker satellitnavigation ved, at man via signaler fra forskellige steder, kan bestemme, hvor man er. Det første satellitsystem havde kun 5 satellitter. Det betød, at man kun kunne bestemme sin position ca. en gang i timen og ved hjælp af et radiosignal, der blev sendt fra satellitterne.
Da man fik kraftigere computere, kunne man lave bedre satellitter med superpræcise ure indbygget. De nye satellitter, der blev sendt op, fik navnet Global Positioning System (GPS).

GPS fungerer ved, at satellitterne udsender et signal med deres præcise position og et superpræcist tidspunkt for, hvornår beskeden blev sendt. Når du modtager signalet fra en satellit med din GPS-modtager, beregner den, hvor lang tid der er gået fra satellitten sendte signalet, til du modtog det. På den måde bestemmer den, hvor langt du er fra satellitten. Hvis du har forbindelse til flere satellitter, kan din GPS-modtager pejle sig frem til, hvor du befinder dig. 

Spejder_gps

Fun fact:

Der findes mere end et satellitsystem. Ud over det amerikanske GPS, har russerne et system kaldet GLONASS. Europa og Kina er desuden også ved at lave deres egne systemer.

Bonus: Naviger som en viking

Har du nogensinde tænkt over, hvordan vikingerne kom til Island? Det er egentlig ret godt klaret, når man tænker over det. De kunne bare sejle i en bestemt retning og håbe, at vind og vand ikke skubbede dem ud af kurs. Men nogle af vikingerne havde et smart trick. De var enormt gode til at navigere efter naturen - de vidste fx, hvordan vejret opførte sig, når de nærmede sig land, og hvilke tangplanter og fugle de skulle holde øje med.

Vikingen Floki Vilgerdarson sejlede som en af de tidligste besøgende til Island fra Færøerne. Med sig på sit skib havde han intet andet at sejle efter end tre ravne. Hver gang Floki troede, at han var tæt på land, slap han ravnene fri. Hvis der ikke var land i nærheden, ville ravnene komme tilbage til skibet. En dag begyndte en af ravnene at flyve væk, og Floki fulgte efter og endte på Island. Sådan navigerer en rigtig viking! 

Check også...