Spejdernews #Filmanmeldelse #Everest #Bjergbestigning

Everest: Bjergbestigernes gyser

Naturen er barsk! Men når man som dansk spejder er på shelter-tur, kan det nogle gange være svært at huske på, at naturen kan være en farlig og nådesløs dræber. Det minder Everest én om!

Share this: 

Hvis man ser Everest, så får man igen respekt for moder naturs brutale kræft, der ikke er bange for at tage menneskeliv med sig! 

Everest handler om ulykken på Mount Everest i 1996, som indtil 2014 var den ulykke hvor flest omkom på bjerget, så langt tilbage man ved. Otte mennesker mistede nemlig d. 10. maj 1996 livet i forsøget på at bestige verdens højeste bjerg. Men selv om man ved dette inden man ser filmen, og tror man er forberedt, så lykkes det alligevel filmen at påvirke publikum dybt. 

Man følger igennem filmen en flok mennesker, som man hurtigt kommer til at holde af. Et postbud, der har arbejdet 3 jobs samtidigt, for at få råd til turen, en turguide som har en gravid kone derhjemme, en mand der havde lovet konen ikke at bestige flere bjerge, en kvinde der kun mangler Mount Everest for at have besteget de syv tinder, samt en hel masse andre fantastiske mennesker. Nu vil jeg selvfølgelig ikke røbe noget, men man sidder som publikum med den følelse, at ligemeget hvem der ender med at dø, så vil det være forkert.

Med på turen er tur-lederen som de kalder ‘Camp mor’, som bliver nede i Base Camp, og som har radiokontakt til guiderne. Hende følger man, mens ekspeditionen bliver fanget på bjerget. Så hvad gør man, når man kan høre dem løbe tør for ilt, og bede om hjælp, flere kilometer højere oppe ad et bjerg? Ikke noget. Man kan ikke gøre noget. De fleste kan nok føle hendes frustration, men som spejderleder, må jeg sige jeg virkelig kunne relatere til hende. Tænk hvis det var ens spejderbørn, som var fanget på et bjerg, mens man stod ved bunden, uden at kunne gøre noget…

Når man ser filmen, er den selvfølgelig overdramatiseret en smule, og fx overgangene på stiger, er gjort meget længere end de er i virkeligheden. Så man skal nyde dramaet, men samtidig ikke afskrive sig selv at bestige et bjerg, pga de 40 meter lange stiger man ser i filmen, for så lange er de altså ikke!

Alt i alt en helt fantastisk film, som jeg helt sikkert vil anbefale alle at se, og man kan sagtens hive venner med, som ikke er friluftentusiaster! Husk slik og lommetørklæder!

Everest får hele seks bjergtinder af spejder.dk!

 

Check også...