Outdoor #Solformørkelse #Aktivitet

Vild solformørkelse

På fredag d. 20 marts 2015 kan du se den vildeste solformørkelse i mere end 50 år. Få fat i et par solformørkelsesbriller og dine venner, og oplev det vilde fænomen.

Share this: 
By: "Solar eclips 1999 6" by I, Luc Viatour. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Solar_eclips_1999_6.jpg#/media/File:Solar_eclips_1999_6.jpg

D. 20 marts om formiddagen kan du opleve en yderst sjælden solformørkelse i Danmark. Det er desværre kun folk fra Færøerne og Svalbard, som har mulighed for at opleve den totale solformørkelse, men i Danmark vil du kunne opleve, at op til 85% af solen bliver dækket af månen.

En solformørkelse opstår, når månen befinder sig mellem jorden og solen, og derfor dækker for solskiven. Solformørkelsen over Danmark blive den vildeste i 50 år. Dog ikke overgået af solformørkelsen i 1954, hvor hele 98% af solen var dækket over Danmark.

Tidspunkt for formørkelsen

Solformørkelsen begynder kl. 9.40, og der går lidt over en time før, at månen dækker for solen kl. 10.48. En time efter ved kl. 12 er månen væk igen, og solen ser igen ud, som du kender den.

Går du glip af formørkelsen på fredag, skal du vente hele 6 år, før der kommer en delvis formørkelse i Danmark. Den næste vilde totale solformørkelse sker først i maj 2142. Så medmindre du har 127 år at vente i, er det bare komme ud på fredag med dine solformørkelsesbriller.

Husk briller

Solen kan ødelægge dine hornhinder, hvis du kigger på den for længe. Derfor er det meget vigtigt, at du aldrig kigger på solformørkelsen uden beskyttelse. Du kan købe specielle solformørkelsesbriller i planetarierne i Danmark, hos nogle optikere og ofte også i butikker, der sælger kikkerter.

Poll

Skal du se solformørkelsen?

Check også...