Sådan får du fat i hjælp uden telefon
Hvordan får man fat i hjælp ude i naturen, hvis man ikke kan bruge sin telefon? Læs med her.

Når du er ude i naturen, kan du ikke altid regne med din telefon, da den kan mangle signal, løbe tør for strøm eller gå i stykker. Det er derfor vigtigt, at du ved, hvordan du får fat i hjælp, hvis uheldet er ude.
Lydsignaler:
De fleste steder i verden bliver tre gentagelser, af hvilken som helst meget høj lyd, opfattet som et nødsignal. Det er en god idé, at holde pause mellem lydene, så de ikke bliver misforstået. Regelmæssige intervaller mellem lydene giver din redningsmand mulighed for at genkende nødsignalet og finde frem til dig.
Et nødsignal kan se sådan ud: LYD – 5 sekunders pause – LYD – 5 sekunders pause – LYD. Vent herefter et minut og gentag.
Fløjte: Fløjter er små og vejer ingenting. De kan høres utrolig langt væk, og kræver meget mindre energi end at råbe højt, hvilket betyder, at du kan fortsætte nødsignalet i længere tid. Hav derfor altid en fløjte i din nøglering eller i din lyslås for en sikkerheds skyld. I nødstilfælde kan du fløjte SOS (...---....) Gentag dette 6 gange i minuttet hvert 3. minut.
Improviser: Der findes mange måder at lave larm på. Uanset hvad du finder på, er det højst sandsynligt mere effektivt end at råbe. Så improviser, hvis uheldet skulle være ude.
Visuelle signaler:
Nogle gange virker lydsignaler ikke. Fx hvis din redningsmand er uden for hørevidde eller måske inden i et køretøj, er det super smart med visuelle signaler.
Lommelygte: En kraftig LED lommelygte kan ses fra utrolig lang afstand, når det er mørkt. Brug de gode gamle morsekoder til at få hjælp.
Flag: Alle flag fungerer som et internationalt nødsignal, hvis de vendes på hovedet. Et hvidt flag fungerer på samme måde.
Ild: Tre bål på række fungerer også som et internationalt nødsignal. Om dagen kan du bruge bålene til at skabe opmærksomhed med røg. Grønt træ og blade eller bildæk er gode til at producere masser af røg.
Vær på den sikre side:
Uanset hvordan du prøver at få fat i hjælp, kan du ikke stole på, at dine signaler bliver set eller hørt. Sørg derfor altid for at fortælle en eller flere personer, hvor du skal hen, og hvornår du er tilbage igen. Hvis du ikke er tilbage som planlagt, ved personerne, at de skal sætte en eftersøgning i gang.