How-to #survival #Is

Hiv dig selv op fra isen

Hvad gør man, hvis isen knækker? Vi har lavet den ultimative overlevelsesguide til, hvordan du med held får bugseret dig selv op af det kolde vand!

Share this: 
Spejder_overlevesguide_is

Når temperaturer kommer under frysepunktet, står den både på sneboldkamp og varm kakao – men også is! Og fordi vi spejdere nu engang er, som vi er, er det selvfølgelig mega fedt med en skøjtetur. Men hvad gør du, hvis isen knækker? Her er en guide til at komme op igen.

Skab dig et overblik

Hold hovedet koldt. Hvis du ikke gør det, gør vandet det for dig, og så er det ikke sikkert, at du overlever!

Det kolde vand vil få kroppen til at gå i en choktilstand, og den ønsker at hyperventilere. Denne tilstand kan vare i 2 – 5 minutter. Sørg for at få dit hoved op med det samme og hold vejret – du må ikke sluge det kolde vand. Så snart du er oppe, må du fortsat ikke hyperventilere – få din vejrtrækning under kontrol. I vand med strøm kan det være svært. I en sådan situation skal man trække vejret gennem spidsede læber.


Du har som sagt lidt tid, inden din krop lukker ned. Hold dig flydende og se, om du kan finde den side, du kom fra. Dér bar isen dig før, så det er muligt, at den kan gøre det igen.

Træk dig selv op igen

 Smæk dine arme op på isen, og brug dine arme og albuer til at hive så meget op som muligt. Jo mere du får op, jo lettere bliver du, fordi vandet løber af. Desuden mister du ikke så meget varme, hvis noget af din krop er oven vande.

Det kan være rigtig svært at trække sig op igen. Læg dig derfor i vandret position og bask med benene, som om du svømmede. På den måde kan du ’svømme’ ud af hullet. Du kan også ’kaste’ dig selv op af hullet ved at have et ben og en arm oppe på isen, imens du kaster din anden arm og ben opad og ind over kanten.

Rul, kravl eller hiv herefter dig selv væk fra hullet. Du må ikke rejse dig op, før du er sikker på, at du igen er på sikker is. Det ville simpelthen være for ærgerligt at ryge igennem igen! Prøv at følge samme vej, som da du gik ud, da isen jo kunne bære dér.

Når du er i sikkerhed

Så snart du er oppe og væk, skal du have varmet dig selv i en hulens fart. Det føles måske ikke koldt, men din krop kan sagtens være følelsesløs. Af samme årsag skal du straks have fat på en læge, da man aldrig ved, hvad der kan være sket med kroppen.

Hvis alt andet slår fejl …

… så få så meget af dig selv op som muligt. Kroppen mister bevidstheden efter 5 – 10 minutter, så det er vigtigt i hvert fald at have hovedet oppe, så andre kan redde dig.

Det vigtigste tip!

 … er selvfølgelig at holde sig langt væk fra is, der ser bare det mindste tyndt eller farligt ud!

 

Check også...