Grej #grejtips #Pas på dit grej #TRACK

Sådan passer du på dit uvurderlige gear og grej

Alle spejdere elsker grej, og har en pæn bunke liggende derhjemme. TRACK guider dig til, hvordan du passer på dit grej, så du kan have glæde af det flest mulige år fremover.

Share this: 
By: Spejdersport.dk

Skaljakken

De fleste skaljakker er fabrikeret med en eller form for membran, f.eks. GoreTex. For ikke at ødelægge membranen og nedsætte jakkens vandafvisende evne og dens åndbarhed, er det vigtigt, at du følger jakkens vaskeanvisning. Udover at følge vaskeanvisningen er det også utrolig vigtigt, at du husker at bruge et vaskemiddel, der er beregnet til skaljakker og evt. et skyllemiddel, der er lavet til at genimprægnere jakken. Så tænker du måske, at det er nemmere bare at lade være med at vaske den, men det kan heller ikke anbefales, for der er intet som en tur i vaskemaskinen, der kan genopfriske en brugt skaljakke.
Du skal dog huske på, at centrifugering slider meget på din jakke, derfor anbefales det, at du kun vasker din jakke 1-2 gange om året max.

Det kan også nævnes, at din skaljakke ikke har særlig godt af bålrøg, da de små partikler fra røgen sætter sig i membranen og nedsætter jakkens åndbarhed.

Hvis du nu skulle være så uheldig, at få ødeligt din skaljakke, så kan du håbe på, at den har livstidsgaranti. Nogen mærker som f.eks. Patagonia, The North Face og Arc'Teryx, har ”livstids” garanti på deres tøj og jakker, men tag ned i den butik, hvor du har købt jakken og hør nærmere.

Dolken og schweizerkniven

For at passe på din dolk og holde den skarp, er det vigtigt, at du sliber den ordentligt. Dette kan læres på nettet, eller du kan tage den med ned hos din lokale isenkræmmer og spørge, om de kan slibe den.

Udover at slibe sin kniv er det også vigtigt at holde den ren og pæn. Især hvis du er den heldige ejer af en schweizerkniv. Her kan det anbefales at blæse den med trykluft for at få småsten og andet snavs ud af mellemrummene. Bagefter er det en god idé at smøre leddene med syrefri olie/låseolie.

 

Vandrestøvlerne

Hvordan man bedst passer på sine vandrestøvler, varierer selvfølgeligt alt efter hvilket materiale, de er lavet af. Generelt skelner man mellem de to mest almindelige materiale nubuck-læder og rigtigt læder. Rigtigt-læder-støvler kræver mere behandling i forhold til nubuck-læder, da de ikke holder sig vandtætte, hvis du ikke giver dem læderfedt. Ved nubuck-læder anbefaledes det, at du giver dem læderfedt hver gang, du skal ud på en længere vandretur, da læderet holder sig længere og ser pænere ud, men det er ikke et must.

Uldtøjet

Med uldtøj er det ligesom med skaljakken vigtigt, at du følger vaskeanvisningen på tøjet, da ikke alt uldtøj kan tåle at blive vasket i vaskemaskinen og derfor skal vaskes i hånden. Igen er det vigtigt, at du bruger det rigtige vaskepulver. Til uldtøj skal du huske at bruge vaskepulver beregnet til uld- eller finvask, da de enzymer, der findes i normalt vaskepulver, kan ødelægge fibrene i dit elskede uldtøj. 

Check også...