Grej #grejtips #Fodtøj #Støvler

Find de rigtige vandrestøvler

Hvis der er noget, som kan spolere en ellers perfekt vandretur – så er det vabler og våde tæer. Heldigvis er dette muligt at undgå ved at vælge det rette fodtøj.

Share this: 
Spejder_støvler_sko

Det lette fodtøj - trailrunners

Lettere fodtøj er fortræffeligt at vandre i, så længe der er tale om let oppakning, gode stier og lunt sommervejr. Idet dine fødder skal flyttes ufatteligt mange gange på en vandretur, betyder støvlens vægt meget for, hvor krævende turen bliver. Nogen hævder, at ét kilos vægtforøgelse på fodtøjet svarer til at bære fem kilo ekstra på ryggen.

Ulempen ved disse løbesko er, at de let bliver våde, samt at der stort set ingen svang- og ankelstøtte er i dem. Sidstnævnte problem kan du afhjælpe ved at benytte vandrestave, men løbesko er altså ikke førstevalget til mere krævende fjeldvandringer.

Vandrestøvlerne - de gode travere 

Vandrestøvler fås både i let- og sværvægtsmodeller samt i kort- og langskaftede versioner.

Letvægtsvandrestøvler er stort set altid kortskaftede. Denne type støvle har oftest en opbygning bestående primært af kraftig nylon (kaldet condura), hvilket giver en meget let og slidstærk støvle med gode åndbare og særdeles hurtigttørrende egenskaber. Derudover giver den specielle skæring af overdelen mellem nylonpanelerne og ruskindsstykkerne en rigtig god fleksibilitet.

Selvom nylonmaterialet kan imprægneres med f.eks. silikone, kræver det en vandtæt membran af f.eks. Gore-Tex eller Sympatex for at sikre nogenlunde tørre tæer. Derfor fås disse kunststofstøvler både med og uden membran. Det kan siges, at hver gang noget forsøges at holdes vandtæt, vil åndbarheden mindskes. Når du vælger en støvle med Gore-Tex eller anden membran, vil du altså få en mere vandtæt, men mindre åndbar støvle. 

By: Copyright Ben Blankenburg

Klassikerne – de kraftige læderstøvler

Selvom lette nylonmodeller egner sig aldeles perfekt til vandreture med let/halvtung oppakning på gode stier, er de kraftige lædermodeller at foretrække, så snart der bliver tale om tung oppakning og mere vanskeligt terræn. Støvler med relativt stive såler, solide hæl/tåkapper og god ankelstøtte giver dine fødder den bedste beskyttelse imod ømme trædepuder og forvridninger. Jo tungere oppakning, desto vigtigere bliver en stiv sål, som kan aflaste din fodsål. Uanset hvor meget du foretrækker stive såler, er det dog vigtigt, at de stadig har en vis stødabsorberende effekt. Overdrives stivheden, vil det i sidste ende gå ud over dine knæ.

Læderstøvler vil, sammenlignet med nylonstøvler, have en længere levetid. Det skyldes, at nylonstøvlernes overdel ofte er fremstillet i forskellige materialer, hvilket øger antallet af syninger og derved reducerer støvlens slidstyrke i forhold til læderstøvler, der ofte udføres i ét stykke læder. De mest almindelige lædertyper er kernelæder, nubuck og ruskind, hvoraf de to første er at foretrække, da disse er mere slidstærke og vandtætte. 

Passer støvlerne?

Hvorvidt størrelsen er rigtig, afhænger af flere faktorer. Et for løst fit vil let kunne fremprovokere vabler, men omvendt er det også værd at huske på, at dine fødder ved længere vandreture kan hæve en lille smule. Afhængig af, hvorvidt man sværger til et eller to par sokker, gælder det om at prøve støvlerne med nogenlunde samme type sokker, som man vil bruge i praksis. Når hælen presses helt tilbage i støvlen, skal der være plads nok til, at du kan vrikke med tæerne. Hvis der ikke er plads nok, hæmmes blodcirkulationen, hvilket i sidste ende vil resultere i kolde tæer. En for lille støvle kan desuden give temmelig ømme tåspidser, blå negle og vabler efter en lang tur ned ad bakke. En god tommelfingerregel er, at du, når foden presses helt frem i støvlen, let skal kunne stikke en finger ned imellem hælen og bagstøvlens inderkant.

4 gode råd til valg af vandrestøvler:

  • Støvlen skal passe godt på foden fra starten – ikke gås til på halve eller hele år.
  • Det håndværksmæssige skal være i orden. Se på materialer, syninger, limninger og mærk på det, du ikke kan se.
  • Hæl- og tåkapper skal være solide (hårde) og ankelstøtten tilpasset den forventede brug.
  • Sålen skal være stiv nok til at aflaste foden. En blød sål føles behagelig i butikken, men belaster foden i kuperet terræn.

 

Check også...