Grej #grejtips #Beklædning

Det vigtige mellemlag

God friluftbeklædning er alfa og omega, så her får du de mest basale tips til valg af mellemlaget, der passer til netop din spejderaktivitet.

Share this: 
Spejder_vandre_beklædning_tøj

Et af de mest populære beklædningsprincipper i friluftsliv er trelagsprincippet: 

Det mellemste lag tøj består typisk af en skjorte, uld, fiberpels, fleece eller dunvest. Mellemlagets primære funktion er at isolere mod kulde og dette lag skal således tilpasses efter temperaturen eller den aktivitetstype, man skal udføre. Eftersom tøj i det mellemste lag typisk er tykkere end undertøjet, har forholdet mellem varmekapacitet og vægt endnu større betydning her.

SKJORTER

Skjorter fremstillet i bomuld er behagelige at gå med, men idet de suger, snarere en at transportere sveden, er disse ikke egnet til relativ hård aktivitet. De kraftige skovmandsskjorter kan være gode i efteråret/vinteren, mens tynde letvægtsskjorter af fx polybrush eller polyester har deres store force når der er virkelig varmt – her kan skjorten fungere som yderlag.

ULD

Uldsweatre af den gode gamle slags er ikke opfundet for sjov. Dette materiale isolerer og varmer virkelig godt. Ulds evne til at transportere fugten væk fra inderlaget fremmer og letter varmeafgivelsen ved fysisk aktivitet og holder kroppen tør og i varmebalance. Uldtrøjer findes i forskellige tykkelser bl.a. 150, 200 og 360 som angiver mængden af uld pr./m2 – så jo højere tal, jo kraftigere trøje. De forskellige tykkelser gør, at uld som mellemlag kan bruges til alt fra tropisk sightseeing til en kold vandretur i Norge.

FIBERPELS

Her er tale om en klassiker, der har stået tidens test. En stor fordel ved fiberpelsen er, at den er virkelig slidstærk og så tilpas uteknisk, at praktisk talt intet kan gå i stykker. Den øgede slidstyrke skyldes materialet polyester, som er betydeligt mere slidstærkt en uld. Prisen for fiberpels er ofte relativt lav og således et godt alternativ til fleece. Så står du om mangler en trøje der tåler de værste tæsk, men ikke er for varm, er fiberpelsen et rigtig fint valg.

 

FLEECE

Fleece er endnu et polyester produkt, som er effektivt til at transportere sveden væk fra inderlaget og ud mod indersiden af yderlaget. Kunststoffer som polyester vejer normalt kun 60-80% af en uldtrøje med en nogenlunde tilsvarende isoleringsgrad, hvilket gør fleece til optimalt valg under aktivitet. Fleecen er i stand til at "binde" en stor mængde luft, hvilket skaber mellemlagets gode isolering. Samtidig er det mere slidstærkt end uld, dog ikke nær så svedtransporterende.

Fleecens struktur og mindre volumen gør den endvidere mere komprimerbar end fx fiberpels og lettere end uldtrøjen, hvilket er fordel når tøjet skal pakkes ned i en rygsæk.

Desuden egner fleece med indbygget en vindtæt/åndbar Windstopper-membran sig fint som yderbeklædning når det ikke regner.

DUN

Dunfyldt beklædning garanterer den bedst mulige forbindelse mellem isolering og vægt (forudsat, at produktet har topkvalitets dun). Ulemperne ved dun er, at det er meget følsomt for fugt, og kan ”klappe sammen” ved kontakt med vand. Der udover er dun meget følsomt og kan let rives i stykker ved vild aktivitet. Dun kan dog komprimeres kraftigt og har derfor været inspirationskilden til en række moderne kunstfibre. Prisen for dunbeklædning ligger i top, men til gengæld fås den bedste isolering her. Dun kan dog, ved almindeligt spejderarbejde i Danmark, nemt blive for varmt.   

FIBER

Fiber er et rigtig godt alternativ til dun. Kvalitetsfiberfyld som fx polarguard, primaloft eller microloft har stor isolationsevne, lav vægt og varmer i, modsætningen til dum, også i våd tilstand.

Derudover er fibertøj mere slidstærkt end uld og ligger prismæssigt noget lavere.

 

Check også...