By: Jan Vestergaard, jv@fibermail.dk
FAQ: Hvad er spejder?
Bliv klogere på, hvad spejder er.

Hvad laver man som spejder?

Som spejder er man ude i naturen, man bliver god til at samarbejde, og man udfordrer sig selv og hinanden på ture, løb og lejre. Som spejder lærer man gennem at gøre – det, vi kalder ’learning-by-doing’. Det vil sige, at man lærer selv at finde løsningen på en opgave, frem for at de voksne fortæller præcis, hvordan det skal gøres.

  • Læs mere om, hvad man laver som spejder på siden 'Hvad vi gør'.
  • På siden 'Bliv spejder' kan du også se en film, der viser noget af det, vi laver som spejdere.

Hvor gammel skal man være for at blive spejder?

Hvornår man kan starte som spejder, afhænger af den lokale spejdergruppe. I mange spejdergrupper kan man starte allerede som 3-årig, mens det i de fleste spejdergrupper altid vil være muligt at begynde til spejder som 6-årig – altså fra omkring 0. klasse.
Man kan selvfølgelig også starte som spejder langt senere. Nogle unge starter fx som spejdere som 14-årige.

Hvor ofte er man til spejder?

Som spejder er der som regel ugentlige spejdermøder – men det kan variere fra spejdergruppe til spejdergruppe. Derudover er der indimellem weekendture, ligesom der ofte er en årlig sommerlejr eller sommertur til ind- og udland, hvor spejderne kan prøve aktiviteter, der ligger ud over det sædvanlige.

Hvad koster det at gå til spejder?

Det er den enkelte spejdergruppe, der fastsætter kontingentet. Prisen for at være spejder kan derfor variere fra gruppe til gruppe og nogle gange også efter aldersgruppen. Derudover kan der være merudgifter til ture, lejre osv. Spejderlederne er frivillige, så du kan være sikker på, at de penge, det koster at gå til spejder, går til at børnene kan opleve gode aktiviteter.

Hvor kan mit barn gå til spejder?

På siden 'Bliv spejder' kan du finde et kort over de nærmeste spejdergrupper i Det Danske Spejderkorps. Klik på den enkelte gruppe for at få kontaktoplysninger og adressen frem.

Hvilket tøj og udstyr skal man bruge som spejder?

Som spejdere er vi meget udenfor, og det er derfor vigtigt, at børnene har godt tøj på efter vejret – og som kan tåle at blive beskidt. Du kan læse gode råd om at være godt klædt på til spejder her.

Til de ugentlige spejdermøder har vi også spejderuniform og tørklæde. Det gør spejderne synlige, viser udadtil at spejdere udgør en helhed, og det styrker fællesskabsfølelsen. Det varierer dog fra gruppe til gruppe, om uniformen bruges til hvert spejdermøde.

Hvor kan jeg købe en spejderuniform og andet spejderudstyr?

Du kan købe spejderuniformer, tørklæder, dolke osv. samt en masse forskelligt friluftstøj og udstyr i vores butik Spejder Sport. Det er Det Danske Spejderkorps, der ejer butikken, og derfor får man som spejder også rabat i Spejder Sport. Læs mere om spejderrabat på spejdersport.dk

Skal man være kristen eller religiøs for at være spejder?

Nej, det skal man ikke. Det Danske Spejderkorps har hverken en særlig tilknytning til folkekirken eller en mission om at forkynde kristendom eller andre trosretninger.
Vi vil naturligvis gerne have, at børn og unge tager stilling til de store spørgsmål i livet, men det behøver nødvendigvis ikke rumme et religiøst element. Det kan fx være, når vi undres over universets uendelighed på en stjernekiggertur.
Der findes også spejdere i Danmark, hvis arbejde bygger på et mere religiøst grundlag, det gælder fx KFUM-Spejderne i Danmark, De grønne pigespejdere og Danske Baptisters Spejderkorps, som vi ofte hygger og mødes med på store lejre. Du kan læse mere om Det Danske Spejderkorps’ værdimæssige grundlag på siden 'Spejderværdier'.

Hvorfor er man spejder?

Der er mange grunde til at være spejder. Men for mange handler det om, at man oplever et unikt fællesskab gennem friluftsliv og udfordringer. Man tager på ture i ind- og udland, bliver klogere på sig selv og andre, og så lærer man at samarbejde, samtidig med at man får selvtillid til at klare sig på egen hånd.

Kan man blive spejder som voksen?

Ja, som voksen er der rig mulighed for at opleve spejdernes fællesskab, friluftsliv og udfordringer. Og du behøver hverken have det sorte bælte i friluftsliv eller være ekspert i aktiviteter for børn og unge for at være med. Læs mere om, hvordan du kan blive spejder som voksen her.

Share this: