Fællesskab #Kendte om spejder #Kendte om spejdere #Lakserytteren #Snapchat #YouTube

Lakserytteren: Spejderlivet er mod, lederevner og lejrkærester

Lakserytteren var spejder i 13 år. Det gav ham fede oplevelser og lederevner, så han i dag er bedre til at få løst opgaver. Og så har det givet ham mod til at tænke større og vildere – og til at få nye venner og lejrkærester.

Share this: 
By: Lauge Eilsøe-Madsen

Patruljen gør dig klar til livet

Lakserytteren, eller Rasmus Kolbe, som han også hedder, har enorm succes på både Snapchat, YouTube, Instagram og Musical.ly. Men faktisk opstod hans ikoniske navn langt væk fra internettet.

”Grunden til, at jeg hedder Lakserytteren, er fordi vores spejderpatrulje hed Lakserytterne,” fortæller Rasmus, som sidder i haven og nyder forårssolen.

Faktisk tænker han en hel del på sin tid som spejder: ”Det var rigtig fedt. Jeg har rigtig mange gode minder fra at have været til DM i spejd og på jamboree med forskellige patruljer.”

Patruljelivet giver ikke kun gode minder. Det er også nøglen til at klare sig godt i livet, mener Laksen: ” Når vi blev ældre, skulle vi selv lave vores patruljer, og der vidste vi, at vi var gode til forskellige ting. Når vi skulle løse en opgave, vidste vi, hvem der ville være god til det. Jeg tror, at det er meget vigtigt at kende hinandens kompetencer i en patrulje, for så er man stærkere som hold. Det gælder for alle grupper, man er i igennem livet,” fortæller han.


Spejder kræver mod og lederevner
Det er ikke altid nemt at nå i mål. På et løb oplevede Rasmus engang at skulle slå et telt op i silende regn. Bålet fungerede ikke, og frikadellerne blev rå indeni. Det må man tage i stiv arm, mener han. ”Vi var jo nødt til at gøre det. Ofte er du overladt til dig selv uden voksne, og så finder du en løsning. Det tror jeg, er rigtig godt,” fortæller han. ”Det er også sundt for de mennesker, som skal få Danmark videre. Det duer ikke, at man kun kan gøre, hvad de voksne siger. Det er fedt at få kompetencer, som gør dig selvstændig.”

Selv har Rasmus taget en masse lederevner med fra sin tid som spejder, hvor han godt kunne lide at være chefen. ”Jeg kan godt lide at uddelegere opgaver, men også at få ting gjort,” fortæller han. Det kan godt kræve mod, at få ting gjort, når man er til spejder. ”Når vi var ude at gå hejk, og vi selv skulle finde et sted at overnatte. Vi var nødt til at gå hen og ringe på ved en gård og sige ’Hej, må vi sove på jeres høloft?’” husker Rasmus. ”Det måtte vi jo altid gerne, men vi skulle lige tage os mod til at gøre det. Man skal også tage sig mod til at blive venner med de andre på en lejr.”


Savner lejrlivet
Rasmus er ikke spejder længere. Men han savner lejrlivet, fortæller han. ”Jeg savner, at der er nogen, som inviterer mig med på lejr. Og jeg savner at lave bålmad. Jeg er helt vildt god til at lave bålmad,” udbryder han begejstret. ”Jeg kan rigtig godt lide at lave fisk på bål. Jeg elsker fisk. Der er noget ved at tænde bålet, få det i gang, og lave mad på det. Man kan ikke rigtig styre det, og det hele smager af røg. Det kan jeg meget godt lide.”

En anden ting, Lakserytteren tydeligt husker fra sin spejdertid, er lejrkæresterne. ”Har man ikke en lejrkæreste på hver lejr?” spørger han, og tænker sig om. ”Det tror jeg. Der har været mange lejrkærester. Det er også et fedt koncept!” siger han, og fortæller, at man også får mange kompetencer ud af, at drenge og piger kan arbejde sammen.

Kunne Laksen vende tilbage til spejderstrømmen? Det er ikke udelukket, fortæller han. ”Jeg kunne godt tænke mig at tage snappen med på spejderlejr. Det tror jeg kunne være ret sjovt,” griner han. ”Måske kan jeg tage med på et natløb på Spejdernes Lejr i 2022.”

Faktaboks: Laksens tre gode råd til at holde sig kreativ

  • Brug åbent og lukket modus. I lukket modus udfører du dine fede opgaver, men i åbent modus brainstormer du og udvikler de sejeste ting. Kom med alle dine vildeste idéer til, hvordan du kan gøre noget vildere eller sjovere.
  • Sæt tid af til at være kreativ. Kreativitet er som styrketræning; hvis du ikke holder den i gang, bliver din kreative muskel mindre.
  • Bliv inspireret af andre, som laver noget ligesom dig. Du skal også blive inspireret af folk, som gør noget helt andet. Tænk over, hvordan du kan bruge det, de gør, i dit eget univers.

Funfacts om Laksen:

  • Hans rigtige navn er Rasmus Kolbe
  • Har været spejder i 13 år hos KFUM-Spejderne
  • Har deltaget i DM i spejd, har været på jamboree og har været på flere spejderkurser, bl.a. Roland (det svarer lidt til PLan)
  • Elsker ordet ’fedtfælde’ og synes, at der er for få i Danmark, som kender det ord
  • Er en champ til at tilberede fisk på bål

Check også...