Fællesskab #Forkælelse #Fødder #Fodtøj

Forkæl dine fødder

Vi giver dig her en guide til, hvordan du forkæler dine fødder, og hvordan du håndterer dit fodtøj.

Share this: 
Spejder_fødder_støvler

Når du er ude på en lang, nådesløs hejk eller på adventure-løb, er det vigtigt, at du tænker på dine fødder, så du kan gennemføre og måske oven i købet være i stand til at bevæge dig igen næste dag. 

Vabelplaster

Hellere forebygge end helbrede - så husk altid vabelplaster!

Fodbad

Efter en lang hejk er fødderne altid godt brugte. Til at bløde fødderne op igen er et fodbad altid et hit, og det kan gøres ganske simpelt med ting fra haven og køkkenet. Først: fyld en balje med varmt vand. Herefter kan forskellige ting tilsættes.

For eksempel er mælkebøtter godt imod hævede ben, timian renser huden, og skulle du ligge inde med lavendel, er det godt for både huden og musklerne. Lavendel vokser i flere haver, men kan også købes. Urterne pakkes ind i et te-filter og ligger og trækker i vandet i godt 10 minutters tid. Som prikken over i’et er en smule planteolie godt til at holde fødderne fugtige. Sørg for at holde et håndklæde klar, så du kan holde fødderne varme bagefter.

Massage

En anden god idé er at give hinanden fodmassage. Muskelspændinger i ben og fødder kan føre til smerter og forkert gang, og så er man fanget i en ond cirkel. Du skal ikke være bange for at trykke til. Det er det eneste, der hjælper på spændte muskler. Husk også at massere benene, da musklerne i dem også bruges til at gå med!  

Frisk luft

Sørg for at få luft til fødderne en gang imellem. Når man går med fødderne lukket inde i store vandrestøvler, begynder fødderne hurtigt at svede. Og fugtige fødder betyder, at vabler og slid på fødderne og imellem tæerne har nemmere ved at opstå, hvilket gør det en kende besværligt at nyde turen. Så tag gerne både sko og sokker af, når I holder pause.

Bl Sommer 2009; bare f¿dder i mudder

Hold dine fødder tørre og varme

Når du bruger dine fødder, er det vigtigt, at du sørger for, at dine fødder er tørre. Hvis sko, sokker og fødder først er blevet våde, er du prisgivet til de berygtede, smertefulde skyttegravsfødder. Sørg evt. for at have plasticposer i skoene på særdeles fugtige dage, og hvis uheldet alligevel skulle være ude, og selv dine tånegle er gennemblødte, så hold de våde sokker tæt på kroppen, f.eks. på skuldrene, så din kropsvarme er med til at tørre dem. Sørg altid for at have et par tørre sokker med! Kolde fødder er den nemmeste måde at blive syg på. Det skal du helst undgå, så hold fødderne varme!

Aflæs dit fodtøj

Når du går, er det vigtigt, at du kan aflæse dit fodtøj, så du undgår at bruge dine fødder forkert. Tjek altid dit fodtøj, inden du tager af sted. Er alt i orden og sidder det stadig godt på dine fødder? Både før, under og efter brug er det vigtigt at tjekke sit fodtøj.

Stil dine støvler/sko ved siden af hinanden, og kig på dem. Typisk kan man se på siderne og sålerne, om de er slidte og på hvilken måde. Er de f.eks. slidt meget i en side, vil det sige, at du går skævt på den side. Det er ikke farligt, men det er værd at være opmærksom på, da det også siger noget om, hvorvidt fodtøjet måske snart skal skiftes.

Tjek også, om du tager dine sko ordentligt på, og om du snører dem ordentligt. Tjek også gerne syninger på oversiden. Det er vigtigt, at støvlen fungerer optimalt, så den giver din fod max støtte. Støvler har det bedst, hvis de bliver passet. Er de meget tørre, kan du f.eks. give dem en gang læderfedt eller spray, alt afhængig af typen af materialet, som støvlen består af.

Går du meget skævt, kan man få indlæg til skoen, der gør din gang mere stabil. Sørg også for at have gode, tykke sokker på, når du vandrer! Dette gør, at din fod står fast i støvlen, i stedet for at den skurer rundt, og at din fod ikke slider direkte imod støvlens bund og sider. Husk at holde dine støvler tørre, men lad nu være med at proppe dem helt ind i bålet …!

Check også...