Fællesskab #Efterskole #Korinth Efterskole #Brejning Efterskole #Spejderskolen

Et år med nye sider af spejder

Efterskolernes Dag er lige rundt om hjørnet. Den 30. september holder alle landets efterskoler åbent hus - heriblandt de to spejderefterskoler, Brejning og Korinth. Det er en dag stopfyldt med førstegangsindtryk - af skolerne, lærerne og potentielle klassekammerater. For Spejderefterskolernes elever kan det også blive startskuddet på nye muligheder i deres spejderliv.

Share this: 
By: Brejning Efterskole

Én fællesnævner for spejderskolerne
Der er nok tusinde forskellige svar på spørgsmålet: “Hvad får du ud af et år på efterskole?“. Et for hver elev, der nogensinde har gået på efterskole. Men hvis du spørger de tidligere elever fra en af spejderefterskolerne, Brejning Efterskole og Korinth Efterskole, så er der én fællesnævner: Året har åbnet op for nye sider af spejder.

“Det er blevet nemmere bare at gå i gang. At kaste sig ud i flere udfordringer selvom det virker uoverskueligt. Jeg tror nu, at det nok skal lykkedes,” siger Laurits Jürs Hahn, der er tidligere elev på Brejning Efterskole og siden været med til at lave post Solarisløbet sammen med gruppen KROPT, som han stiftede sammen sine efterskolevennerne.

Et fællesskab, du selv har valgt
Livet på efterskole er noget helt andet. Du flytter ud hjemmefra og ind sammen med ca. 100 på samme alder som dig. I bor sammen og er sammen om alt fra vasketøj til linjefag. Sådan vil det være på alle efterskoler. På Korinth og Brejning Efterskole bliver hverdagen også farvelagt af idéerne fra spejderbevægelsen. Det er ord som friluftsliv, ansvar og fællesskab, der er grundtonen for hverdagen på de to efterskoler.

Når de tidligere elever skal forklare, hvordan et år på efterskole kan vise nye sider af det at være spejder, så rækker de efter de samme ord. Og Især fællesskabet.

“Det er en direkte modsætning til folkeskolen. Vi havde alle valgt at være lige præcis her. På den måde har også vi valgt hinanden til, fordi vi havde spejderinteressen til fælles,” siger Mathilde Handberg, der har gået på 20. årgang på Brejning Efterskole sammen med Laurits Hahn, og hun tilføjer:

“På samme tid var der plads til at være sig selv. Selvom tørklædet binder os sammen, så holder det mig ikke tilbage. Det ligger nok også i spejderånden - at give plads. De venner og vores fællesskab på skolen har åbent spejderverdenen for mig.”

På efterskolerne samles spejdere fra nær og fjern. Du bliver en del af små og store fællesskaber - fra værelseskammerater til kontaktgrupper. Dine nye venner har oplevet spejder på hver deres måde. Nogle laver løb, andre er del af en aktiv klan hjemme i gruppen. Når slutningen på året kommer, vender I snuden hjemad, og du ender med at have spejdervenner i alle afkroge af Danmark.


Sådan vælger du den rigtige efterskole - 4 råd fra tidligere efterskoleelever.

  1. Gå benhårdt efter det, du vil og dine interesser. Det er et specielt fællesskab, der opstår, når du er sammen med så mange jævnaldrende, der interesserer sig for det samme som dig.
  2. Vær ikke bange for afstanden, hvis efterskolen ligger langt væk hjemmefra. Du skal nok ende med at nyde at køre med DSB.
  3. Kom ud og mærk stedet og stemningen. Det er ikke de nyeste bygninger og den flotteste hjemmeside, der betyder noget. Det er følelsen af at være der.
  4. Bland dig med de nuværende elever. Stil spørgsmål. Mange spørgsmål. Smuglyt til, hvordan eleverne har det sammen. Det er den bedste indikator på, hvordan fællesskabet er på stedet.


Følelsen af at kunne
Et år på efterskole byder på en masse uanede udfordringer. Som på enhver anden 9. eller 10. klasse skal eleverne til prøve i de klassiske fag som matematik og dansk. Men på Brejning og Korinth bliver eleverne især udfordret til at tage ansvar for sig selv og for hinanden. Et ansvar, der bliver centralt, når livet på efterskole rummer en del frihed.

“Det der overraskede mig mest var nok tilliden fra lærerne. Havde du en skør idé, kunne du bare gøre det, og vi har lært en masse om, hvordan vi håndterer store projekter. Før virkede en post på et spejderløb helt uoverskuelig,” siger Laurits Hahn. I dag fylder spejder en hel del for ham. Han er blevet leder i sin lokale gruppe og arrangerer spejder 5-kamp på Gurredam Spejdercenter.

Det nye overskud kan Mathilde Handberg nikke genkendende til. Hun har siden efterskolen har lavet PLan-kurser og rejst i Tunesien med projektet Future Leaders, der laver spejderarbejde med det formål at række ud over landenes grænser.

“Jeg tror, jeg har fået mod på at lave noget for andre. Før var det en udfordring bare at deltage på løb eller kurser. Nu har jeg lyst til at udnytte det, jeg har lært om at stille sig op og bruge sin stemme. Det er det, vi laver i Tunesien,” siger Mathilde Handberg

På Efterskolernes Dag kan du tage dine forældre med og afprøve, hvad efterskolelivet kan tilbyde dig. Skolernes nuværende elever viser rundt og løfter sløret på den anderledes hverdag, der gemmer sig på efterskolerne.

Check også...